sobota, 26 marca 2016

Papryki faszerowane

Przyznam się, że faszerowane papryki nigdy nie były moim ulubionym daniem obiadowym i chyba  do tej pory głównym tego powodem był nietrafiony w me gusta farsz, który zawsze wydawał mi się albo mdły, albo za suchy i w ogóle zawsze brakowało mu tego czegoś. Czasami jednak zdarzają się takie sytuacje, w których nie mam ochoty spędzać całego wieczoru w kuchni, więc szukam w myślach wyjścia na szybkie i sycące danie. Wczoraj padło na te nieszczęsne papryki czekające w lodówce na swoją kolej. Muszę przyznać, że tym razem jednak się udało. Poraz kolejny potwierdziła się zasada, że proste dania, są najpyszniejsze.

Papryki faszerowane z pieczonymi ziemniakami:

Składniki na 2 porcje:
2 duże czerwone papryki
1 woreczek ryżu jaśminowego
1 cebula
1 kalarepa
1 cukinia
1/2 puszki pokrojonych pomidorów
sól, pieprz
kurkuma
ostra papryka
majeranek,
rozmaryn,
olej sezamowy

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2. Papryki przecinamy wzdłuż lub odcinamy kapelusz - jak kto woli. Odkładamy na bok.
3. Reszte warzyw kroimy w kostkę, Na łyżce oleju sezamowego smażymy cebulę, następnie wrzucamy kalarepę i na końcu cukinię. Olej sezamowy w tym przepisie niestety jest nie do zastąpienia, ponieważ to właśnie on nadaje daniu głównego charakteru.
4.  Przyprawiamy.
5. Gdy farsz wystygnie, upychamy nim papryki i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysparowanego oliwą.
6. Pieczemy przez około 30-40 min w 180 st.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz