Składniki: 2 os.
kotlety sojowe
1 cebula
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka
pare pieczarek
2 gałązki selera naciowego
czerwona paryka
sól, pieprz
szczypiorek
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
makaron ryżowy/ryż - wedle upodobań
opcjonalnie:
papryczka chili
pędy bambusa
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaję cebulę pokrojoną w piórka wraz z posiekanym czosnkiem.2. Gdy tylko cebula się zeszkli, wrzucam na patelnie wszystkie warzywa pokrojone w dowolny sposób, podlewamy sosem sojowym i duszę do miękkości. Doprawiam słodką papryką, solą i pieprzem. Jeżeli wolisz bardziej ostre potrawy można dodać papryczkę chili. Ja wrzucam ją w całości. Warzywa w między czasie podlewam wodą.
5. Gdy warzywa są już uduszone, dodaję kotlety sojowe, które wcześniej zagotowałam w bulionie i pokroiłam w cienkie paski. Dodaję 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i duszę jeszcze parę minut, aż sos zgęstnieje.
6. Moja rada na makaron ryżowy, jest taka żeby lekko posolić wodę. Makaron będzie wtedy o wiele lepiej smakował.
7. Na sam koniec pozostało już tylko posypanie dania szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz