niedziela, 15 maja 2016

Szpinak z fasolą

Pomyślałam sobie dzisiaj, że skoro chcemy mieć małego dzidziusia, powinnam zacząć jeszcze bardziej dbać o swoje zdrowie i tym samym już teraz bardziej przykładać wagę do składników z jakich przygotowuję posiłki. Idealnie zbilanowana dieta - mój cel.
Udało mi się stworzyć super zdrowe danie, które zawiera duużo żelaza i duużo białka. Dwa podstawowe elementy, które budują nasze dobre samopoczucie i siłę.  
Szpinak. Typowe. Z fasolą? A to w ogóle pasuje do siebie? A i owszem. Zapraszam do przepisu.


Składniki:
Opakowanie szpinaku mrożonego
1/2 puszki czerwonej fasoli
kulka mozzareli
cebula
olej
czosnek
sól/pieprz
chili
wędzona papryka

Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na patelnię z łyżką oleju.
2. Po 2 minutach dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Do zeszklonej cebuli dodaję posiekany szpinak.
4. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i wyparuje z niego nadmiar wody, doprawiam go solą i pieprzem, a następnie dodaję odsączoną z zalewy czerwoną fasolę.
5. Doprawiam chili i wędzoną papryczką, a następnie dodaję pokrojoną w małe kawałki mozzarelę. 
6. Kiedy mozzarela zacznie przyjmować ciągnącą się postać danie jest gotowe. 
7. Można podawać samo, z makaronem lub ryżem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz